2008-10-25 15:06:24• hírek • Szatmár.ro

Kezdődik a téli időszámítás

Október 25-én, szombatról vasárnapra virradó éjszaka lép életbe a téli időszámítás. Vasárnap hajnali négy órakor egy órával vissza, hajnali háromra állítják az órákat, így október 26-a az év leghosszabb napja lesz.

A nyári és téli időszámítási rendszert először Benjamin Franklin javasolta annak érdekében, hogy minél több természetes fényt hasznosíthassunk, ezáltal pedig energiatakarékosabb életet éljünk. Csupán 1916-ban kezdte el alkalmazni néhány európai ország ezt az óraátállítási módszert, azóta pedig már több mint száz országban vezették be a nyári-téli időszámítás rendszerét.

 

Bár már hosszú évek óta minden évben visszaállítjuk, vagy éppen előrevisszük óráinkat, mégis sokan megfeledkeznek a változtatásról, és ennek okán kellemetlen helyzetbe kerülnek. Az utazni kívánó személyeknek érdemes időben érdeklődik a vonatok és buszok menetrendje felől. A Román Vasúti Társaság járatai hajnali 4 óráig a nyári időszámítás szerint indulnak. A 4 órakor úton levő személyvonatok egy egész órára meg fognak állni egy kijelölt állomáson, hogy az új idő szerint, az érvényben lévő menetrendeknek megfelelően érkezzenek meg a többi állomásra. Tehát menetrendváltozásra nem kell számítani.

A téli időszámítás 2009. március 28-ig tart.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: